You are currently viewing Táplálkozási tévhitek 2. rész

Táplálkozási tévhitek 2. rész

  • Post author:
  • Post category:Cikkek

Manapság annyi információ áll rendelkezésünkre a táplálkozásról, hogy nehéz megkülönböztetni a tényeket a tévhitektől. Vajon van igazság néhány általános tévhitben, vagy csak szimpla marketingkifejezések? Az alábbiakban folytatjuk az étkezéssel kapcsolatos mítoszok leleplezését.

10. tévhit: Rendszeres sportolás mellett több fehérjére van szükség

Keményen edzések mellett növelned kell a táplálékbevitelt, hogy a megnövekedett energiaigényt biztosítsd (persze csak akkor, ha nem fogyni szeretnél). Mivel többet eszel, alapból több fehérjét is fogsz elfogyasztani. Ennek pedig már elegendőnek kell lennie a szervezeted számára. Különösen akkor igaz ez, ha figyelembe vesszük, hogy a nyugati-típusú étrendek már jellemzően a szükségesnél is magasabb fehérjetartalommal bírnak. A táplálékbeviteled növelése mellett tehát nem szükséges kimondottan a fehérjebevitel további növelése.

11. tévhit: A vegán étrend nem biztosít elegendő fehérjét

Korábban nem volt egyszerű olyan ételeket fogyasztaniuk a vegánoknak, amelyek biztosították számukra a megfelelő mennyiségű fehérjét. Egy manapság vegán étrendet követő egyénnek azonban már messze kényelmesebb a helyzete: könnyen beszerezheti megfelelő mennyiségű fehérjét, mivel rengeteg magas fehérjetartalmú növényi termék áll rendelkezésre. Ilyenek a tofu, hummus, tempeh, szójalapú desszertek, vegán fehérjeporok, okosételek pl.: SwellBlend. Ha minden étkezésnél több növényi fehérjeforrás kerül kombinálásra, akkor minden aminosavra vonatkozó követelmény teljesül!

12. tévhit: A vegán étrend segíthet a fogyásban

Talán! De ez elsősorban az étrendedtől függ. Amennyiben korábban a gyakran fogyasztott ételeid között voltak a gyorséttermek junkfoodjai is, akkor a növényi étrendre való áttérés általában magasabb fokú táplálkozási tudatosságot fog jelenteni számodra. A vegán étrend azonban nem feltétlenül a fogyás szinonimája. Ha túl sok növényi eredetű ételt eszel, akkor nem fogsz fogyni. A vegán étrend némileg el is fordulhat a szénhidráttartalmú élelmiszerek fogyasztásának irányába, ha nem tervezel helyesen. Ráadásul sok kalóriában gazdag étel meg is engedett a vegán étrendben.

13. tévhit: A méregtelenítő kúrák előnyösek a szervezet számára az „újraindításhoz’

Ne kezdj bele ilyesmibe! Mit jelent egyáltalán a méregtelenítés? Az „újraindítás” pedig olyas valami, amit a számítógépekkel lehet csinál, az emberi test számára nincs jelentősége.
Amennyiben a veséd megfelelően működik, a szervezeted minden nap méregteleníteni fog. Felesleges az úgynevezett „méregtelenítő diétákkal” foglalkozni, inkább csak marketingfogás.

14. tévhit: A glutén tartalmú élelmiszerek mellőzése sokkal egészségesebb

Hacsak nem szenvedsz lisztérzékenységben, vagy nincsenek más ritka betegségeid, ami azt jelentené, hogy valódi gluténintoleranciád van, akkor a glutén nem „rossz” számodra. A glutén egy fehérje, amely természetesen megtalálható a búzában, a rozsban és az árpában. Legtöbbünk számára nem okoz problémát, és hozzájárul a napi fehérjebevitelhez is.

15. mítosz: A szuperételek a legnagyszerűbb módjai a legfontosabb tápanyagok beszerzésének

A „szuperélelmiszer” egy másik marketing kifejezés, amelynek nincs tényleges jelentése a táplálkozásban. Néhány „szuperélelmiszerként” emlegetett élelmiszer tartalmaz bizonyos vitaminokat és ásványi anyagokat, de alacsonyabb szinten, mint a hagyományos gyümölcsök és zöldségek egy részében. Az étrended a megfelelő mennyiségű vitaminok és ásványi anyagok megszerzésének a kulcsa, és minden étel lehet „szuper”!

16. tévhit: A kávé egészségtelen

Egészen a közelmúltig az orvosok úgy gondolták, hogy a kávé rossz hatással van az emberi szervezetre. Manapság viszont már számos pozitív hatásáról lehet tudni. Habár nem árt óvatosnak lenni a túl sok koffein fogyasztásával, azonban a kávé gazdag számos fitonutriensben és antioxidánsban is! Nagyszerű részét tudja képezni egy tápláló étrendnek. Koffeinérzékenység esetén természetesen szükséges kerülni, máskülönben viszont érdemes naponta fogyasztani.

17. tévhit: A só egészségtelen

A só két elektrolitból, nátriumból és kloridból áll. Mindkettő nélkülözhetetlen és szükséges a szervezet legfontosabb funkcióihoz, például a folyadék egyensúly szabályozásához. Probléma csak akkor fordulhat elő, ha indokolatlanul sok sót tartalmaznak az ételeink, amelyek összefüggésben állhatnak a magas vérnyomással, szívbetegségekkel és még stroke-kal is. Mérsékeld az elfogyasztott só mennyiségét, de ne hagyd ki teljesen az ételeidből.

18. tévhit: A megfelelő mennyiségű kalcium beviteléhez tejet és tejtermékeket kell fogyasztani

A kalcium jelenléte elengedhetetlen a csontok és fogak egészségéhez, valamint az izomösszehúzódáshoz. Döntő fontosságú a jó kalciumbevitel a csontépítő években, melyek a csecsemőkor, majd később serdülőkortól nagyjából 30 éves korig tartanak. Ez különösen a nőknél fontos. Ha ezekben az időszakokban kevés kalcium jut a szervezetbe, az idősebb korban csontritkuláshoz vezethet. A kalciumbevitel biztosítását azonban nem csak tejtermékekből lehet megoldani. A következő növényi eredetű élelmiszerek szintén kalciumban gazdagok, melyek fogyasztásával megfelelő mennyiségű kalciumhoz juthat a szervezeted: kalciumban gazdag növényi eredetű tejek (pl.: szója, zab, mandula stb.), diófélék, magvak, sötét zöld zöldségek (pl.: brokkoli, bok choy, kelkáposzta, mindenféle saláta, spenót stb.), hüvelyesek, olajos halak ehető csontokkal.