Mi is az az immunrendszer?
Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa a fertőzések ellen. Számos különböző sejtből, fehérjéből és szerkezetből áll, amelyek együtt dolgozva védenek minket számos megbetegedéstől. Annyi minden rejlik az immunrendszerben, hogy még mindig nem teljesen érthető a folyamat.
Azt azonban tudjuk, hogy egy egészséges életmód folytatása – amely magába foglalja a rendszeres fizikai aktivitást, a felesleges stressz elkerülését és a megfelelő étkezést – támogatja az optimálisan működő immunrendszert.
A táplálkozás összefüggése az egészséges immunrendszerrel
A változatos étrend segít biztosítani az összes alapvető tápanyag ajánlott napi bevitelét (RDA). Ezek azok a vitaminok, ásványi anyagok és makrotápanyagok, amelyeket naponta szükséges elfogyasztani. Ha hiányt szenvedsz bizonyos vitaminokban és ásványi anyagokban, az gyengébb immunrendszert eredményezhet.
Számos tápanyag esetében hasznos lehet az ajánlottnál magasabb mértékű bevitele az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásához. Az immunrendszerrel kapcsolatos legfontosabb tápanyagok közül néhány:
C vitamin
A C -vitamin támogatja bizonyos típusú fehérvérsejtek termelését és működését, amelyek megtámadják a baktériumokat és a vírusokat. A megfelelő mennyiségű C -vitamin bevitel (legalább az ajánlott napi mennyiésgű) elengedhetetlen az immunrendszer hatékony működéséhez.
D-vitamin
Sok immunválaszban részt vevő sejt rendelkezik D -vitamin receptorral. Ezért a D -vitamin változó szintje befolyásolja ezen sejtek működését és hatékonyságát. A C -vitaminhoz hasonlóan több fehérvérsejt támogatásában is segíti, hogy megvédjék a szervezetet az idegen betolakodóktól.
E -vitamin
Az E -vitamin az egyik legfontosabb étrendi antioxidáns, ami segít megelőzni a sejtek károsodását. Az egyik immunsejt típus (az úgynevezett T-sejtek) felismeri és koordinálja a vírusfertőzésre adott választ. Az E-vitamin segít a T-sejtek sejtmembránjának védelmében is, támogatva őket a fertőzés elleni küzdelemben.
Cink
A cinkről kimutatták, hogy támogatja az immunrendszer sejtjeit, és különösen erős vírusellenes hatást fejt ki bizonyos típusú vírusok esetén. A cink segít az immunrendszer több részének szabályozásában is.
Szelén
A szelén szintén egy antioxidáns. Kimutatták, hogy segít csökkenteni a gyulladást olyan esetekben, amikor a szervezet károsodást szenved. Továbbá a nem megfelelő szelénbevitel kapcsolatba hozható a lassabb immunválasszal is.
Fehérje
A fehérje nemcsak az izmok építőköve, hanem rendkívül fontos az immunitás szempontjából is. Immunrendszerünk elsősorban fehérjékből áll, amelyek szükségesek a sérült szövetek helyreállításához. Amelyik immunrendszer részét nem képezi fehérje, az a rendszer egyszerűen összeomlik.
Esszenciális zsírok
Az olajos halakban, lenmagban és dióban található omega-3 zsírok, valamint a növényi olajokból, diófélékből és magvakból származó omega-6 zsírok fontos immunszabályozó funkciókkal rendelkeznek. Az omega-3 zsírok általában kevesebb gyulladást okozó jelzőmolekulákat termelnek, mint az omega-6 zsírok. A nyugati társadalmakban jellemző az elegendő mennyiségű omega-6 zsírok bevitele, de sokszor problémás az megfelelő mértékű omega-3 zsírok elfogyasztása az ételeinkből. Ebből kifolyólag sokak szervezetében gyulladásos megbetegedések alakulhatnak ki. Ezért is fontos az omega-3 és az omega-6 zsírok szervezetben jelenlévő egyensúlyának a fenntartása.
Folyadékbevitel
Az immunrendszer szempontjából rendkívül fontos a megfelelő hidratálás. A szájban, az orrban és a légutakban található nyálka a frontvonalban helyezkedik el, amikor testünket védi az idegen betolakodókkal szemben. A kiszáradás csökkent mértékű nyálkatermeléshez vezet, ezáltal csökken a védelmet szintje is. A kiszáradás stresszt is okozhat a szervezetben, ami ronthatja az immunrendszer működését, és növelheti a fertőzésekre való hajlamot. Ezért fontos a sok víz fogyasztása.
SwellBlend és az immunrendszer kapcsolata
A termékeink esszenciális zsírokban gazdagok, jó arányban tartalmaznak omega-3, omega-6 zsírokat. Emellett borsóból és lenmagból származó fehérjékben gazdagok, és minden alapvető vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. C-, D-, E- vitamin, cink és szelén is megtalálható bennük az ajánlottnál magasabb mértékben.
Vajon lehetséges-e a helyes étrenddel növelni az immunrendszer méretét?
A rövid válasz: nem. Ez senkinek sem lenne jó. Az immunrendszer egy nagyon összetett és finoman kiegyensúlyozott dolog. A „megnövelt” vagy a túlműködő immunrendszer negatív következményekhez vezethet, például citokin viharhoz, amely egyes betegségek következtében léphet fel.
Táplálékkal tehát nem lehet „megnövelni” az immunrendszer méretét, viszont az általános jónak elfogadott egészségvédelmi irányelvek követése a legjobb módja annak, hogy erősítsd az immunrendszeredet. A kiegyensúlyozott étrend, különös tekintettel a megfelelő mikrotápanyag -bevitelre, azaz a vitaminokra és ásványi anyagokra, valamint a fő makrotápanyagokra, például a fehérjére és az esszenciális zsírsavakra, kulcsfontosságú az immunrendszer tápanyaggal történő támogatásához.
A bél-mikrobiomról
Bélrendszerünkben számtalan jó baktérium található, amelyek segítenek megemészteni ételeinket. Kimutatták, hogy ezeknek számos más funkciójuk is van, beleértve az egészséges immunrendszer támogatását is. Ezt bél-mikrobiomnak nevezik, és a helyes étrend elengedhetetlen az egészséges mikrobiomhoz. Ez egy olyan kutatási terület, amely sokkal több munkát igényel, de rengeteg érdekes fejleményt hozott az elmúlt években.
A legfontosabb következtetések:
- A változatos étrend segít biztosítani az egészséges immunrendszerhez szükséges kulcsfontosságú tápanyagok bőséges bevitelét
- Különös figyelmet érdemel a C-, D- és E-vitamin, cink, szelén, fehérje és esszenciális zsírsavak
- Igyál sok folyadékot a nap folyamán
- Élelmiszerekkel nem lehet „megnövelni” az immunrendszer méretét
- Az egészséges bél-mikrobiom támogatja az immunrendszert
- A SwellBlend bőséges mennyiségű tápanyagot tartalmaz az optimálisan működő immunrendszer érdekében
Források:
Gombart AF, et al. A Review of Micronutrients and the Immune System-Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients. 2020; 12(1):236.
Hemilä H, et al. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2013; (1).
Aranow C. Vitamin D and the immune system. J Investig Med. 2011; 59(6):881-6.
Di Rosa M, et al. Vitamin D3: a helpful immuno-modulator. Immunology. 2011; 134(2):123-39.
Read SA, et al. The Role of Zinc in Antiviral Immunity. Advances in Nutrition. 2019; 10(4):696-710.
Wessels I, et al. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017; 9(12).
Hoffmann PR, et al. The influence of selenium on immune responses. Molecular nutrition & food research. 2008; 52(11):1273-80.