Manapság annyi információ áll rendelkezésünkre a táplálkozásról, hogy nehéz megkülönböztetni a tényeket a tévhitektől. Vajon van igazság néhány általános tévhitben, vagy csak szimpla marketingkifejezések? Az alábbiakban leleplezünk néhány igen népszerű mítoszt, amelyek az étkezéssel kapcsolatosak.
1. tévhit: A zsírvesztéshez a szénhidrátok mellőzése szükséges
A cukros és finomított szénhidrát tartalmú ételek mellőzése segíthet a nem kívánatos testzsír lefaragásában, azonban ez csak az egyik darabja a kirakósnak. A rostban gazdag, keményítőtartalmú szénhidrátokkal tarkított ételek fontos szerepet játszanak az egészséges étrendben. Rendszeresen fogyasztva ezek az ételek elősegítik a jóllakottságot, és segítenek megelőzni a túlzott evést. Amennyiben fogyni szeretnél, a szénhidráttartalmú ételek fogyasztását érdemes mérsékelni, de az sem jó, ha teljesen mellőzöd őket.
2. tévhit: Az étkezések kihagyása segít a gyorsabb fogyásban
Valójában ennek az ellenkezője is igaz lehet. Vegyük a következő példát: adott egy túlsúlyos teherautósofőr, aki nem igen eszik napközben, miközben vezet, majd este hazaérkezés után hatalmas lakmározásokba kezd. Természetesen a testmozgás hiánya is befolyásoló tényező a súlya szempontjából, de mégis az étkezések hiánya a fő probléma.
Ha nem eszel, a tested „böjt üzemmódba” kapcsol, és az anyagcseréd lelassulhat az energiatakarékosság érdekében. A lassú anyagcsere azt jelenti, hogy a szervezet nem égeti el az energiát olyan mértékben, mint kellene, és nagyobb valószínűséggel tárolja az energiát zsírként, a jelenlegi készleteket pedig nem égeti el. Amennyiben le akarsz fogyni, elengedhetetlen, hogy naponta három-négy (attól függően, hogy mennyire aktív) étkezést iktass be, mely mindegyikének tartalmaznia kell fehérjében és a rostos szénhidrátokban gazdag ételeket.
3. tévhit: Az „alacsony zsírtartalmú” vagy „zsírmentes” ételek jobbak
Már az 1970-es évektől kezdve azt hitették el velünk, hogy a zsír káros az egészségre. Szabályos „hadjáratot” indítottak a zsírfogyasztás ellen. Ezt még ma is folytatják, és a klasszikus élelmiszerek címkézése gyakran a zsírra összpontosít, mint rossz tápanyagra. A zsír nem rossz! Szükségünk van zsírra, és a tápláló étrendhez elengedhetetlen, hogy minden étkezéskor ésszerű mennyiségű megfelelő zsírt fogyasszunk. Felhívom a figyelmed az „alacsony zsírtartalmú” felirattal ellátott snackekre, rágcsákra! Ezeknek gyakran magasabb a cukortartalmuk, mint a nekik megfelelő normál zsírtartalmú termékeknek.
4. tévhit: Bizonyos ételek segítenek a fogyásban
Bizonyos értelemben ez valójában nem mítosz, mivel a fehérjében gazdag élelmiszerek grammonkénti lebontásban termogénebbek, mint a szénhidrátokban vagy zsírokban gazdag élelmiszerek. A fehérje és a zsír laktatóbb, mint a szénhidrát, a rostban gazdag ételek pedig segítenek a teltségérzet megőrzésében, a magas kalóriatartalmú ételek fogyasztásának megelőzésében. Így hát közvetett módon egyes élelmiszerek támogathatnak a fogyási céljaidban.
Azonban nem létezik olyan élelmiszer, amely közvetlenül kalória deficitet és súlycsökkenést okozna. Létezik egy elmélet bizonyos negatív kalóriákról és néhány rostban gazdag élelmiszerről, például a zellerről, amelyek elhanyagolható mértékben tartalmaznak fehérjét, zsírt és emészthető szénhidrátot. Az elmélet szerint, mivel az élelmiszer emésztésének energiaköltsége van az emésztőrendszer hatására, ez az energiaköltség nagyobb, mint az élelmiszer által biztosított energia mértéke. Sajnos azonban ez nem igaz, mivel a rostból némi energia is származik (körülbelül 2 kalória 1 gramm rostból, míg 4 kalória grammonként az emészthető szénhidrátokból). Így tehát, ha kis mértékben is, de energiaellátás keletkezik az olyan élelmiszerekből is, mint a zeller, megcáfolva az elméletet. Ez nem azt jelenti, hogy például a zeller ne lenne egy szuper élelmiszer fogyókúrázáskor, csupán azt, hogy a nagy mennyiségű zellerfogyasztás nem fog közvetlenül fogyáshoz vezetni.
5. tévhit: A nassolás egészségtelen
A túl sok nasi természetesen rossz hatással lehet rád, de mérsékelten – és a megfelelő összetevőkből készült ételekkel – a nassolás hasznos módja lehet extra tápanyagok megszerzésének, valamint a nemkívánatos éhségérzet elkerülésére is!
6. tévhit: A fogyás érdekében le kell mondanod a kedvenc ételeidről
Semmilyen ételt sem kell teljesen kiiktatnod az étrendedből, ha fogyókúrázol. Kedvenc ételeid mérsékelt fogyasztása segíthet betartani a súlycsökkentésre irányuló tervedet. Természetesen ez függ attól is, hogy mi a kedvenc ételed, és ha az magas kalóriatartalmú, akkor annak függvényében kell meghatározni, hogy mekkora részét képezheti az étrendednek.
7. tévhit: Minden nap számolnod kell a kalóriákat ahhoz, hogy a megfelelő mennyiséget egyed
Akik profi sportolók, vagy testépítésből élnek, nekik természetesen hasznos, ha tudják, hogy melyik étel hány kalóriát tartalmaz. Egy „átlagos” embernek azonban nem szükséges számolgatnia a kalóriákat. Eltérő mennyiségű energiát igényel a szervezeted nap, mint nap. Továbbá az élelmiszerek fűtőértéke kevésbé függ össze az élelmiszerek tápértékével. A hasonló kalóriatartalmú élelmiszerek nagyon eltérő táplálkozási profillal rendelkezhetnek, így eltérő hatással lehetnek a jóllakottságra is.
8. tévhit: A lefekvés előtti evéstől meghízol
Nem, nem leszel kövérebb attól, ha eszel még lefekvés előtt! Viszont ilyenkor túl sokat enni sem a legjobb ötlet, mivel hátrányos az emésztés szempontjából, ha teli gyomorral fekszel le. Mivel az anyagcserénk általában reggel gyorsabb, este pedig lassabb – az anyagcserében részt vevő hormonok, például az inzulin kiválasztásának köszönhetően-, az a legideálisabb eset, ha ezzel arányosan felosztod a táplálékbevitelt a nap folyamán.
9. tévhit: A gyümölcsök evése nem ajánlott, mert sok cukrot tartalmaznak
Gyümölcsevéstől még senki sem lett kövér! A cukor csak akkor árt neked, ha túl sokat fogyasztasz belőle. A gyümölcsök természetes cukrot tartalmaznak fruktóz formájában, amelyek a glükóztól eltérő módon kerülnek lebontásra. A gyümölcsök rostban gazdagok, ami lelassítja az élelmiszerek emésztését. Tele vannak különböző vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fitonutriensekkel.