You are currently viewing Az elfogyasztott ételek képesek javítani a hangulatunkat?

Az elfogyasztott ételek képesek javítani a hangulatunkat?

  • Post author:
  • Post category:Cikkek

Mindannyiunkkal fordult már elő olyan, hogy mikor kicsit magunk alatt voltunk, pár kocka csokival próbáltuk javítani a hangulatunkat. Élvezettel haraptunk bele egy szelet tökéletes epertortába, vagy éppenséggel a szokottnál ingerültebbek lettünk, miután túl sok junk food-ot ettünk. Tehát az étel biztosan hatással van a hangulatunkra is, igaz?

Szóval van némi igazság a gondolat mögött, miszerint a csoki boldoggá tesz minket. Az étcsokoládé fogyasztása endorfinokat, szerotonint és dopamint szabadít fel, amelyek a szervezet természetes antidepresszánsai. Sajnos azonban, ezek a hatások számunkra csak rövid ideig tartanak.

Endorfin

Az endorfinok stressz, fájdalom és szorongás idején szabadulnak fel a tünetek enyhítésének és az élvezet fokozásának céljából. Ők a felelősek az aktív testmozgás következtében kialakult jó közérzetért is. Természetes módon termelődik endorfin a szervezetünkben, az evés folyamán több fel is szabadul. Ilyen szempontból különösen érdekes a chili. A chilipaprikában lévő kapszaicin – amely csípőssé teszi – azt az érzetet kelti az agyban, hogy fájdalmaink vannak, ennek következtében több endorfin szabadul fel a szervezetünkben.

Szerotonin

A szerotonin több fontos szerepe közül az egyik az, hogy a hangulatunkat szabályozza. A triptofán aminosavból jön létre, amelyet az étrendünkből tudunk beszerezni. Ugyan szerotoninhoz nem tudunk közvetlenül az élelmiszerekből hozzájutni, de a szükséges aminosavat leggyakrabban a diófélékből, sajtokból, vörös húsokból és más fehérjében gazdag ételekből tudjuk elfogyasztani.

A szerotonin nagy része felszabadul a belek idegrendszeréből, majd innen az agyba jut. Kimutatták, hogy az egészséges bél mikroflóra, vagyis beleinkben élő „jó” baktériumok, összefüggésben állnak a megnövekedett szerotonintermeléssel. Ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségű, oldható rostban gazdag élelmiszert fogyassz. Ilyen például a zab, bab, lencse és a gyümölcsök.

Dopamin

A dopaminnak számos szerepe van, beleértve az érzelmi reakcióinkban való részvételt is. Testünk a tirozin nevű aminosavat használja fel ennek a hormonnak az előállításához. A kurkumin, amely a kurkuma hatóanyaga, növeli a dopamin szintjét.

Alacsony és magas GI

Azok az ételek, amelyek több alacsony glikémiás indexű (GI) ételt tartalmaznak (mint például a zab, a barna rizs és a teljes kiőrlésű tészta) a magas GI -tartalmú ételekhez képest, nagyszerűek a tartós mértékű energiaszinthez. Lassan kerülnek megemésztésre, ami segít fenntartani a koncentrációs szintet, sőt még a kognitív gondolkodást is javíthatja. A magas glikémiás index tartalmú ételek, beleértve a süteményeket, az édességeket és a cukros ételeket, az energia összeomlásához vezetnek, és végül fáradtságot okoznak. Persze az elfogyasztásuk után először hirtelen energia-kiugrás érezhető, de annak hamar nyoma vész.

Megfelelő mennyiségű tápanyag bevitele

Számos alapvető tápanyag, vitamin és ásványi anyag szükséges az egészségünk megőrzéséhez, és ezek közül néhány fontos szerepet játszik az agyműködésben is.

  • A magnézium kismértékű szerepet játszik az agy egészségében, bár a fő feladata az energiaszabályozás, valamint a megfelelő izom- és idegműködés. Segít a stressz és a szorongás leküzdésében azáltal, hogy megemeli néhány más neurotranszmitter (ingerületátvivő anyagok) szintjét. A magnézium szintje megemelhető olyan ételek fogyasztásával, mint a kelkáposzta, a spenót és az olajos magvak.
  • A kolin szintén szerepet játszik az agy egészségében. A kolinban gazdag élelmiszerek jellemzően a hüvelyesek, a brokkoli és a gombafélék.
  • A króm egy másik kulcsfontosságú ásvány, amely részt vesz a szerotonin termelésében. Magas krómtartalommal rendelkezik a brokkoli és a burgonya, valamint a teljes kiőrlésű ételek, mint például a barna rizs és a zab.
  • Az omega-3 zsírok nélkülözhetetlen zsírok, amelyekre szükségünk van az étrendünkben, és bizonyos omega-3 zsírsavak megfelelő bevitele szintén segíthet a szorongás és a stressz csökkentésében is. Az omega-3 legjobb forrásai közé tartoznak az olajos halak, a tengeri algák, a lenmag, a chia mag és a dió.

A hidratált állapot fontossága

A hidratált állapot nagyon fontos testünk és hangulatunk szempontjából is, nem véletlenül mondjuk gyakran, hogy napi 2 liter vizet kell meginni. A rendszeres folyadékkal való feltöltés segíti a koncentrációt. A víz nem véletlenül lételemünk, hiszen segít tápanyagokat juttatni az agyba, elősegítve a memória megőrzését, a koncentrációt és a jó közérzetünk fenntartását.

SwellBlend

Amennyiben nehezen tudsz hangulatjavító élelmiszereket becsempészni az étrendedbe, a SwellBlend nagy segítség lehet számodra. Mind a 26 alapvető vitamint és ásványi anyagot tartalmazza, beleértve a kolint is. Alacsony glikémiás indexű szénhidráttal, esszenciális omega-3 zsírokkal, növényi fehérjével és alacsony cukortartalommal bír. Tökéletes, ha biztosra akarsz menni, hogy a legjobb minőségű táplálékot fogyasztod. Hiszen erre nagy szükséged van.

Tehát láthatod, hogy számos élelmiszer tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek javítani tudnak a hangulatodon. Egészséged szempontjából kritikus fontosságú, hogy minden szükséges tápanyagot elfogyassz, amire a szervezetnek szüksége van.

Források:

PubMed. Immediate effects of chocolate on experimentally induced mood states. 2007. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17597253

PubMed. Biochemistry, Endorphin. 2020. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470306/#_article-21114_s3_

PubMed. The effects of nutrients on mood. 1999. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10610080

PubMed. Acute Effects of Capsaicin on Proopioimelanocortin mRNA Levels. 2012. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3372568/

PubMed. Indigenous bacteria from the gut microbiota regulate host serotonin biosynthesis. Available from: 2006. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4393509/

PubMed. Curcumin modulates dopaminergic receptor, CREB and phospholipase c gene expression in the cerebral cortex. 2010. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2890658/

PubMed. The Influence of Glycemic Index on Cognitive Functioning: A Systematic Review of the Evidence. 2014. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3951795/

PubMed. The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress. 2017. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452159/

PubMed. Food for Mood: Relevance of Nutritional Omega-3 Fatty Acids for Depression and Anxiety. 2018. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6087749/

PubMed. Water, Hydration and Health. 2011. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/