You are currently viewing A legjobb növényi alapú tejalternatívák

A legjobb növényi alapú tejalternatívák

  • Post author:
  • Post category:Cikkek

Elmúltak azok az idők, amikor a tejvariációk a sovány, a félzsíros és a zsíros fajtákra korlátozódtak. Ma már a sarki boltoktól kezdve a kávézókig, szinte mindenhol kínálnak növényi alapú tejalternatívát. Nem meglepő, hogy olyan népszerűvé váltak ezek a készítmények, hiszen világszerte a felnőttek 65%-a szenved a laktózintolerancia valamely formájától, és a növényi alapú étrendek is egyre népszerűbbek.

Ekkora méretű repertoár mellett nehéz megítélni, hogy mi a különbség az ízükön kívül. Vajon melyik tejmentes termék a megfelelő számunkra? Adunk egy kis áttekintést arról, hogy mit kínálnak a különböző vegán tejek.

Zabtej

A teljes zab vízzel való áztatásával és turmixolásával készült zabtej krémes állagú, nem meglepően zabos ízű. Rengeteg rostot tartalmaz, gyakran vitaminokkal, például kalciummal, D-vitaminnal és riboflavinnal dúsítják, támogatva a bőr és a szem egészségét. Ezek általában nem gluténmentes termékek, így, ha gluténérzékeny vagy, egy másik tejmentes alternatíva biztonságosabb lehet számodra.

Szójatej

A szójatej áztatott szójababból készül, amelyet folyadékká őrölnek, majd felforralják, hogy tejet képezzenek belőle. A szójafehérje biztosítja az összes esszenciális aminosavat, és összefüggésbe hozták a vérnyomás és az LDL-szint (rossz koleszterin) csökkentésével is. Néhányaknál előfordulhat szójaallergia, így a sok pozitív hatása ellenére sem ideális mindenki számára.

Kókusztej

A főzéshez használt konzerv kókusztejtől eltérően az iható kókusztejet úgy készítik, hogy a kókuszreszeléket forró vízben elkeverik, majd a folyadékot kivonják belőle. Nagyszerű alapanyag pl. egy édesebb ízű kávéhoz, de a kókusztej a nyers kókuszdióval ellentétben, alacsonyabb zsírtartalmú és kevesebb közepes láncú trigliceridet (MCT) tartalmaz.

Mandulatej

Az egyik legelterjedtebb magvakból készült ital a mandulatej. A zabhoz hasonló módon készül: a mandulát beáztatják és vízzel összekeverik, hogy krémes állagú ital kapjanak. Természetesen magas az antioxidáns E-vitamin tartalma, amely részt vesz bőrünk egészségének megőrzésében és immunválaszunk erősítésében is. A legegészségesebb opció érdekében feltétlenül cukrozatlan változatot válassz, mivel az édesített variációk sok hozzáadott cukrot tartalmazhatnak.

Kesudió tej

Egy másik tehéntej helyettesítő a kesudió. A héjtól megtisztított kesudió vízbe áztatásával, péppé turmixolásával, majd finom, diós jellegű tejjé szűrésével készül. Még több E-vitamint tartalmaz, mint amennyi a mandulatejben található, és általában kevesebb kalóriát is tartalmaz. Hasonlóan a többi fajtához, az egész kesudióban lévő tápanyagok nagy része felhígul, amikor tejet készítenek belőle, így gyakran további hozzáadott vitaminokkal dúsítják.

Rizs tej

A rizstej kiváló tejtermék-alternatíva a dióallergiában szenvedők számára is. A barna vagy fehér rizst felforralva, malomban átpréselve, majd folyadékra szűrve állítják elő. A dúsítás előtt a rizstejnek az egyik legalacsonyabb a tápértéke a növényi tejek közül. Ennek a fajtának van a legnagyobb környezeti hatása is, de a mértéke még mindig kevesebb, mint a fele a tejtermékekének.

Kender tej

A kender magjából készül, vízzel összekeverik, hogy a tehéntejhez hasonló állagú tejet kapjanak. A kendermag jó kalciumforrás, amely, mint tudjuk, nagyszerű a csontok és a fogak egészsége szempontjából. Nehezebben beszerezhető, mint a többi növényi tejfajta, ami meglehetősen drágává teszi, de napról napra népszerűbb.

Borsó tej

A borsótej alapját nem a zöldborsó, hanem sárgaborsó adja, amelyet lisztté őrölnek. A fehérjét és a keményítőt különválasztják, majd a fehérjét vízzel összekeverik, hogy tejet készítsenek belőle. Íze és állaga hasonló a többi növényi tejéhez. A borsótejet gyakran vitaminokkal, például kalciummal és káliummal dúsítják, amelyek a szervezet kulcsfontosságú elektrolitjai. A tejtermékekhez képest a borsótej gyártók 25%-kal kevesebb vizet használnak fel az előállítás során, így ez is egy sokkal jobb alternatíva a környezet szempontjából.

Mogyoró tej

Az egész mogyorót megpörkölik, beáztatják és vízzel összekeverik, így jön létre ez a mogyorós ital. Édes, gazdag ízének köszönhetően kiválóan alkalmas sütésre, vagy a kávé higítására. A kendertejhez hasonlóan magas a kalcium és a folsav tartalma. Gyakran ajánlják terhes nők számára, mivel a folsav segíthet csökkenteni a nyitott gerinc nevezetű betegség kialakulásának kockázatát a születendő csecsemőknél. Válassz ízesítetlen verziót, mivel az édesített és ízesített változatok akár meg is duplázhatják a cukortartalmát.

Növényi alapú tejek összehasonlítása tápérték alapján (100 ml)

Növényi tej fajtaKalória (kcal)Szénhidrát (g)Zsír (g)Fehérje (g)Cukor (g)
Zab405,61,50,20
Szója3301,83,30
Kókusz140,41,20,10
Mandula1301,30,50
Kesudió232,61,10,52
Rizs479,510,13,3
Kender260,12,70,30
Borsó3422,122
Mogyoró293,11,60,43,1

A növényi tejek hatalmas választéka áll rendelkezésre, melyek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Nem csak a kávéd felhigításához passzolnak nagyon, hanem víz helyett a SwellBlend Shake porok feloldásához is.

Források:

  1. NIH. Genetics Home Reference. Lactose intolerance. 06/09/19. [https://ghr.nlm.nih.gov/condition/lactose-intolerance].
  2. NHS. Riboflavin. 24/05/19. [https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-b/#riboflavin/]
  3. NIH. Soy. 06/09/19. [https://nccih.nih.gov/health/soy/ataglance.htm]
  4. Mayo Clinic. Soy Allergy. 06/06/19. [https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/soy-allergy/symptoms-causes/syc-20377802]
  5. Statista. Annual sales value of milk alternatives. 06/09/19. [https://www.statista.com/statistics/932707/sales-milk-dairy-free-alternatives-us/]
  6. Rizvi S, et al. The role of vitamin e in human health and some diseases. Sultan Qaboos Univ Med J. 2014; 14(2):e157-e65.
  7. BBC. Climate Change: Which vegan milk is best?. 06/09/19. [https://www.bbc.co.uk/news/science-environment-46654042]
  8. Henderson A and Unnasch S. Life Cycle Assessment of Ripple Non-Dairy Milk. Life Cycle Associates. 2017. [https://www.ripplefoods.com/pdf/Ripple_LCA_Report.pdf].
  9. Plus M. NIH. Folic acid in the diet. 06/09/19. [https://medlineplus.gov/ency/article/002408.htm]
  10. Chidambaram B. Folate in pregnancy. J Pediatr Neurosci. 2012; 7(2):81-.