Elmúltak azok az idők, amikor a tejvariációk a sovány, a félzsíros és a zsíros fajtákra korlátozódtak. Ma már a sarki boltoktól kezdve a kávézókig, szinte mindenhol kínálnak növényi alapú tejalternatívát. Nem meglepő, hogy olyan népszerűvé váltak ezek a készítmények, hiszen világszerte a felnőttek 65%-a szenved a laktózintolerancia valamely formájától, és a növényi alapú étrendek is egyre népszerűbbek.
Ekkora méretű repertoár mellett nehéz megítélni, hogy mi a különbség az ízükön kívül. Vajon melyik tejmentes termék a megfelelő számunkra? Adunk egy kis áttekintést arról, hogy mit kínálnak a különböző vegán tejek.
Zabtej
A teljes zab vízzel való áztatásával és turmixolásával készült zabtej krémes állagú, nem meglepően zabos ízű. Rengeteg rostot tartalmaz, gyakran vitaminokkal, például kalciummal, D-vitaminnal és riboflavinnal dúsítják, támogatva a bőr és a szem egészségét. Ezek általában nem gluténmentes termékek, így, ha gluténérzékeny vagy, egy másik tejmentes alternatíva biztonságosabb lehet számodra.
Szójatej
A szójatej áztatott szójababból készül, amelyet folyadékká őrölnek, majd felforralják, hogy tejet képezzenek belőle. A szójafehérje biztosítja az összes esszenciális aminosavat, és összefüggésbe hozták a vérnyomás és az LDL-szint (rossz koleszterin) csökkentésével is. Néhányaknál előfordulhat szójaallergia, így a sok pozitív hatása ellenére sem ideális mindenki számára.
Kókusztej
A főzéshez használt konzerv kókusztejtől eltérően az iható kókusztejet úgy készítik, hogy a kókuszreszeléket forró vízben elkeverik, majd a folyadékot kivonják belőle. Nagyszerű alapanyag pl. egy édesebb ízű kávéhoz, de a kókusztej a nyers kókuszdióval ellentétben, alacsonyabb zsírtartalmú és kevesebb közepes láncú trigliceridet (MCT) tartalmaz.
Mandulatej
Az egyik legelterjedtebb magvakból készült ital a mandulatej. A zabhoz hasonló módon készül: a mandulát beáztatják és vízzel összekeverik, hogy krémes állagú ital kapjanak. Természetesen magas az antioxidáns E-vitamin tartalma, amely részt vesz bőrünk egészségének megőrzésében és immunválaszunk erősítésében is. A legegészségesebb opció érdekében feltétlenül cukrozatlan változatot válassz, mivel az édesített variációk sok hozzáadott cukrot tartalmazhatnak.
Kesudió tej
Egy másik tehéntej helyettesítő a kesudió. A héjtól megtisztított kesudió vízbe áztatásával, péppé turmixolásával, majd finom, diós jellegű tejjé szűrésével készül. Még több E-vitamint tartalmaz, mint amennyi a mandulatejben található, és általában kevesebb kalóriát is tartalmaz. Hasonlóan a többi fajtához, az egész kesudióban lévő tápanyagok nagy része felhígul, amikor tejet készítenek belőle, így gyakran további hozzáadott vitaminokkal dúsítják.
Rizs tej
A rizstej kiváló tejtermék-alternatíva a dióallergiában szenvedők számára is. A barna vagy fehér rizst felforralva, malomban átpréselve, majd folyadékra szűrve állítják elő. A dúsítás előtt a rizstejnek az egyik legalacsonyabb a tápértéke a növényi tejek közül. Ennek a fajtának van a legnagyobb környezeti hatása is, de a mértéke még mindig kevesebb, mint a fele a tejtermékekének.
Kender tej
A kender magjából készül, vízzel összekeverik, hogy a tehéntejhez hasonló állagú tejet kapjanak. A kendermag jó kalciumforrás, amely, mint tudjuk, nagyszerű a csontok és a fogak egészsége szempontjából. Nehezebben beszerezhető, mint a többi növényi tejfajta, ami meglehetősen drágává teszi, de napról napra népszerűbb.
Borsó tej
A borsótej alapját nem a zöldborsó, hanem sárgaborsó adja, amelyet lisztté őrölnek. A fehérjét és a keményítőt különválasztják, majd a fehérjét vízzel összekeverik, hogy tejet készítsenek belőle. Íze és állaga hasonló a többi növényi tejéhez. A borsótejet gyakran vitaminokkal, például kalciummal és káliummal dúsítják, amelyek a szervezet kulcsfontosságú elektrolitjai. A tejtermékekhez képest a borsótej gyártók 25%-kal kevesebb vizet használnak fel az előállítás során, így ez is egy sokkal jobb alternatíva a környezet szempontjából.
Mogyoró tej
Az egész mogyorót megpörkölik, beáztatják és vízzel összekeverik, így jön létre ez a mogyorós ital. Édes, gazdag ízének köszönhetően kiválóan alkalmas sütésre, vagy a kávé higítására. A kendertejhez hasonlóan magas a kalcium és a folsav tartalma. Gyakran ajánlják terhes nők számára, mivel a folsav segíthet csökkenteni a nyitott gerinc nevezetű betegség kialakulásának kockázatát a születendő csecsemőknél. Válassz ízesítetlen verziót, mivel az édesített és ízesített változatok akár meg is duplázhatják a cukortartalmát.
Növényi alapú tejek összehasonlítása tápérték alapján (100 ml)
Növényi tej fajta | Kalória (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) | Fehérje (g) | Cukor (g) |
Zab | 40 | 5,6 | 1,5 | 0,2 | 0 |
Szója | 33 | 0 | 1,8 | 3,3 | 0 |
Kókusz | 14 | 0,4 | 1,2 | 0,1 | 0 |
Mandula | 13 | 0 | 1,3 | 0,5 | 0 |
Kesudió | 23 | 2,6 | 1,1 | 0,5 | 2 |
Rizs | 47 | 9,5 | 1 | 0,1 | 3,3 |
Kender | 26 | 0,1 | 2,7 | 0,3 | 0 |
Borsó | 34 | 2 | 2,1 | 2 | 2 |
Mogyoró | 29 | 3,1 | 1,6 | 0,4 | 3,1 |
A növényi tejek hatalmas választéka áll rendelkezésre, melyek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Nem csak a kávéd felhigításához passzolnak nagyon, hanem víz helyett a SwellBlend Shake porok feloldásához is.
Források:
- NIH. Genetics Home Reference. Lactose intolerance. 06/09/19. [https://ghr.nlm.nih.gov/condition/lactose-intolerance].
- NHS. Riboflavin. 24/05/19. [https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-b/#riboflavin/]
- NIH. Soy. 06/09/19. [https://nccih.nih.gov/health/soy/ataglance.htm]
- Mayo Clinic. Soy Allergy. 06/06/19. [https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/soy-allergy/symptoms-causes/syc-20377802]
- Statista. Annual sales value of milk alternatives. 06/09/19. [https://www.statista.com/statistics/932707/sales-milk-dairy-free-alternatives-us/]
- Rizvi S, et al. The role of vitamin e in human health and some diseases. Sultan Qaboos Univ Med J. 2014; 14(2):e157-e65.
- BBC. Climate Change: Which vegan milk is best?. 06/09/19. [https://www.bbc.co.uk/news/science-environment-46654042]
- Henderson A and Unnasch S. Life Cycle Assessment of Ripple Non-Dairy Milk. Life Cycle Associates. 2017. [https://www.ripplefoods.com/pdf/Ripple_LCA_Report.pdf].
- Plus M. NIH. Folic acid in the diet. 06/09/19. [https://medlineplus.gov/ency/article/002408.htm]
- Chidambaram B. Folate in pregnancy. J Pediatr Neurosci. 2012; 7(2):81-.