You are currently viewing Miért kúsznak fel ránk télen plusz kilók? – 6 tipp, hogy hogyan kerüljük el

Miért kúsznak fel ránk télen plusz kilók? – 6 tipp, hogy hogyan kerüljük el

  • Post author:
  • Post category:Cikkek

Észrevetted már, hogy valamilyen oknál fogva a téli hónapokban mindig felszedsz egy kis súlyfelesleget? Eleinte azt gondolhatod, hogy ez csak a rendszeresen megjelenő testsúly ingadozás, de aztán egyből gyanússá kezd válni a dolog, hiszen a mosásban csak a kedvenc pulóvereidet és nadrágjaidat mentek össze, miközben a zoknik és a törölközők változatlanul rendben vannak… Először is, minden egyes dekagramm miatt felesleges aggódnod. Mindenkinek ingadozik a súlya, ez normális egy egészséges embernél.
Mégis, mivel télen különösen hajlamosak vagyunk a hízásra, úgy gondoltuk, hogy megvilágítjuk a jelenség mögött meghúzódó tudományt. Jó hír: az evolúció a hibás (részben)!

Evolúciós szempontból némi többletsúly számos előnnyel jár. Példának okáért, az élővilágban a hierarchia kialakulásában nagy szerepet játszik a súly és a méret egy fajon belül, valamint különböző fajok között is. Túlságosan leegyszerűsítve: több súly egyenlő a nagyobb hatalommal.
De talán még ennél is fontosabb az a tény, hogy az emberek körülbelül 12 000 évvel ezelőttig vadásztak és gyűjtögettek. Ez azt jelentette, hogy a téli hónapokra felkészülvén – amikor szűkösek voltak az elérhető élelmiszerforrások-, az embereknek készleteket kellett felhalmozniuk. Az éhezés elkerülésének érdekében némi plusz súly védelmet jelentett, és ezért volt annyira kívánatos elérni ezt.

Úgy tűnik, hogy a mai modern ember viselkedésén még mindig megtapasztalhatóak a többezer éves evolúció hullámzó hatásai, amelyek biológiai és viselkedésbeli változásainkhoz vezetnek a téli időszakban.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk az emberek viselkedési mintáit és biológiai folyamatait, amelyek a súlygyarapodást okozzák, és 6 tippet adunk ennek a kontroll alatt tartásához.

Viselkedés

A kutatások azt sugallják, hogy biológiai ösztöneink felkészítik testünket a télre, hasonlóan ahhoz, ahogy a medvék felkészülnek a téli álomra. Amint a napok egyre rövidülni kezdenek, körülbelül 200 további kalóriát fogyasztunk naponta. Ezt támasztja alá M. D. Ann Kulze, az Eat Right For Life című könyv szerzője, aki szerint „a hideg időjárás természetes veleszületett hajlamot gerjeszt a túlzott kényeztetésre”.

Természetesen az élelmiszerek bősége (a világ számos részén) még viszonylag új jelenség, és így nem is olyan furcsa, hogy fiziológiánk még nem alkalmazkodott ehhez az új világrendhez. Gondoljunk csak bele: a homo sapiens körülbelül 200 000 éve létezik, de csak 12 000 évvel ezelőtt kezdett el gazdálkodni, és fejleszteni a mezőgazdasági készségeit. Tehát az emberi létezésnek csak körülbelül 6%-a élvezte a (viszonylagos) bőséges táplálék luxusát.

Biológia

Egészen a közelmúltig, az elektromos fény 1802-es feltalálása előtt az emberi tevékenység a nappalhoz (aktív időszak) és az éjszakához (pihenő időszak) kapcsolódott. Az evolúció során az ember szervezete ehhez igazodva biztosította az megfelelő anyagcserét: egy „üzemmód” a nappali és egy másik az éjszakai időszakra. Ez a nappali időszakban magasabb fokú anyagcserét eredményez – több kalóriát éget el a szervezet, és több energiát biztosít az aktivitáshoz–, míg éjszaka alacsonyabb fokú anyagcserét biztosít, kevesebb kalóriát igényel és éget el, többnyire a tárolt energiát használja fel. A melatonin (egy hormon, amelyet a szervezet sötétedéskor termel) egy kémiai jel, amely tudatja a szervezettel, hogy a nap aktív időszaka véget ért, és itt az ideje, hogy bekapcsolja a „készenléti üzemmódot”.

A szervezet eme természetes ritmusa az elektromos fény elterjedésének és világszerte történő használatának következtében megsérült. Még a gyenge világítás is arra készteti a szervezetet, hogy lényegesen kevesebb melatonint termeljen, mint amennyit a sötétben termelne. A kutatók úgy vélik, hogy ennek a természetes kapcsolatnak a megszakítása jelentős szerepet játszik a súlyfelesleg megjelenésében.

Nem te vagy a hibás, hanem az evolúció!

Az evolúció kettős csapást mért ránk, hiszen nem elég, hogy télen akarva-akaratlanul is sóvárgunk az édes/zsíros ételek iránt, hanem még a mesterséges fény is megakadályozza, hogy a melatonin tájékoztassa szervezetünket a kora éjszakai időről, ami az anyagcserénket továbbra is az aktív szakaszban tartja (miközben valójában már 3 órája a takaró alatt kuporodva sorozatot nézünk).
Természetes körülmények között a szervezet leáll, amikor kezd lemenni a Nap. Ehelyett – mesterséges fény kíséretében – továbbra is azt fogja gondolni, hogy még mindig az aktív módban van, és több energiát kér, mint amennyire valójában szüksége lenne. A probléma pedig az, hogy ezáltal az energiát nem elégeti a szervezet, hanem elraktározza!

Ismétlem, nem szégyen hízni az év leghidegebb és legsötétebb heteiben (vagy az év bármely más időszakában). Ennek ellenére az egészségünket kell előtérbe helyeznünk. Annak tükrében, hogy az elmúlt 45 év során világszerte megháromszorozódott az elhízással élők száma, óvakodnunk kell a súlygyarapodás mindenfajta lehetséges kockázatától.

6 tipp az egészséges táplálkozáshoz a téli hónapokban

A SwellBlendnél büszkék vagyunk arra, hogy teljes értékű tápanyagot tartalmazó, ízletes, növényi alapú élelmiszer kínálatával egész évben segítséget nyújtunk az egészséges táplálkozási szokások kialakításában. A legjobb minőségű mediterrán alapanyagokból készül, és optimális tápanyagtartalommal rendelkezik. Íme a hat hasznos tippünk az egészséges táplálkozási szokások kialakítására, vagy fenntartására a téli hónapok alatt is.

    1.Kerüld a „bűnözést”
    Egy általános tipp a testsúly kordában tartásához, hogy korlátozd a cukorbevitel! A magas glikémiás indexű szénhidrátok elfogyasztásának köszönhetően az inzulinszinted könnyen az egekbe szökhet, ami növeli az étvágyad és elősegíti az energia elraktározását zsír formájában. Ehelyett inkább iktass be több fehérjét az étrendedbe. Sokkal tovább fenntartja a jóllakottság érzeted – ezáltal kontrollálhatóbbá teszi az étvágyadat – és segít az izmok fenntartásában is. Ennek megfelelően a SwellBlend Shake is alacsony cukor- és magas fehérjetartalommal rendelkezik!

    2.Legyen az egészséges táplálkozás szórakozás

    Néha elfelejtjük, hogy az egészséges táplálkozásnak nem muszáj egy nehéz, unalmas feladatnak lennie. Az egészséges táplálkozás lehet színes, ízletes és izgalmas is.

    Vegyük például a gyümölcsöket és a zöldségeket. A tányérodon kombinálható ízek és színek mennyisége végtelen. Próbáltad már összekeverni őket? Például úgy, hogy szárított áfonyát vagy almaszeleteket teszel egy salátába. Készíthetsz színes, tápanyagban gazdag tálakat is. Ez a legjobb módja annak, hogy bármit, ami a hűtőszekrényben megmaradt, felhasználj, és különféle ízeket összekeverj. Tipp: vegyél magadnak egy nagy gyönyörű kerámia tálat, hogy az ételeid még gusztább, étvágygerjesztőbb képet fessenek

    3.Játssz főzőversenyt

    Az egészséges táplálkozásra amolyan szakácsversenyként is gondolhatsz. Ugye az ilyesmi főzőműsorokban gyakran olyan kihívás elé állítják a versenyzőket, hogy pl. csak egyetlen összetevőt szabad felhasználniuk, és kreatív, ötletes módon kell azt étellé alakítaniuk. Ehhez hasonlóan válassz ki minden nap egy összetevőt, amit használni szeretnél, és próbáld valami igazán kiemelkedővé varázsolni. Ilyen például a tofu – megsüthetjük, de curryt is készíthetünk belőle, vagy pad thai-ba is beletehetjük, sőt még a rántottában a tojást is helyettesíthetjük vele, vagy akár pitét is süthetünk belőle.

    4.Nincs időd? Semmi gond!

    „De egyszerűen nincs időm egészségesen étkezni” – ez az első számú kifogás, amiben nem hiszünk! Az egészséges táplálkozás nem időigényesebb, mint az egészségtelen táplálkozás. Amennyiben időszűkében állsz, tervezz előre, és próbáljd meg egy-két nappal korábban elkészíteni az ételeidet. A másik opció, amit fontolóra vehetsz, annak érdekében, hogy levedd a válladról a főzés terhét, hogy fogyasztásra kész, teljesértékű élelmiszert, okosételt iktatsz be a napi rutinodba, amely az összes szükséges tápanyagot és vitamint biztosítja számodra. A SwellBlend Shake egy tökéletes megoldás erre!

    5.Tűzz ki magadnak egy személyes célt

    Fontos észben tartanod, hogy miért is szeretnél egészségesen étkezni. Ez lehet szimplán csak annyi, hogy energikusabbnak érzed magadat a mindennapjaidban, vagy lehetnek akár egészen konkrét, személyes céljaid is. Kell valami, ami minden nap motivál. Ezt akár írd fel egy cetlire, és ragaszd fel a hűtőszekrény ajtajára, ami egy amolyan kis barátságos emlékeztetőként fog szolgálni, hogy nagyszerű munkát végzel!

    6.Jutalmazd meg magad A kedvenc kifejezésünk a „csaló étkezés”. Igen, nyugodtan egyél diószserbót, vagy táblacsokit! Válassz ki egy napot a héten, amikor a kalóriák nem számítanak, és bármit megehetsz, amihez kedved van. Érdekes tény azonban, hogy amint az egészséges táplálkozás a napi rutinod részévé válik, az a sütemény valószínűleg már nem fog olyan nagy kísértést jelenteni. De akkor is, legalább az esélyét add meg annak, hogy beiktass egy csaló napot és kényeztethesd magad – tudod, a régi „szép” idők emlékére.

    Források:

    National Geographic Society. 2020. Hunter-Gatherer Culture. [online] Available at: <https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/hunter-gatherer-culture/#:~:text=Hunter%2Dgatherer%20culture%20was%20the,animals%20and%20foraging%20for%20food>

    Cronise, R., Sinclair, D. and Bremer, A. (2014) „The “Metabolic Winter” Hypothesis: A Cause of the Current Epidemics of Obesity and Cardiometabolic Disease”, Metabolic Syndrome and Related Disorders, 12(7), pp. 355-361. doi: 10.1089/met.2014.0027.

    Just How Old Is Homo sapiens? (2020). Available at: https://www.britannica.com/story/just-how-old-is-homo-sapiens

    Cronise, R., Sinclair, D. and Bremer, A. (2014) „The “Metabolic Winter” Hypothesis: A Cause of the Current Epidemics of Obesity and Cardiometabolic Disease”, Metabolic Syndrome and Related Disorders, 12(7), pp. 355-361. doi: 10.1089/met.2014.0027.

    Zeitzer, J. et al. (2000) „Sensitivity of the human circadian pacemaker to nocturnal light: melatonin phase resetting and suppression”, The Journal of Physiology, 526(3), pp. 695-702. doi: 10.1111/j.1469-7793.2000.00695.x.

    Cipolla-Neto, J. et al. (2014) „Melatonin, energy metabolism, and obesity: a review”, Journal of Pineal Research, 56(4), pp. 371-381. doi: 10.1111/jpi.12137.

    Obesity and overweight (2020). Available at: https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight

    The History of the Light Bulb (2013). Available at: https://www.energy.gov/articles/history-light-bulb